GABORAS CEO’su Kurtuluş Altun, haziran ayı konut satışlarını değerlendirdi.“SIFIR KONUT STOKUNU ERİTMEK İÇİN EK TEŞVİK VE ÖNLEMLERE İHTİYAÇ VAR”
Gayrimenkul sektöründe pandemi sonrası konut faiz indirimi ile yaşanan hareketlilik rakamlara da yansıdı. Nisan ve mayıs aylarında dibi gören konut satışları haziran ayında adeta patlama yaşayarak toplamda 197 bin 772’ye yükseldi. Özellikle uzun vadeli ödeme planları birçok ailenin
sıfır konut sahibi olma hayallerine bir adım daha yaklaşmasını sağladı.Gayrimenkul sektörünün teknoloji ve güvenli ticaret platformu GABORAS tarafından yapılan incelemelere göre Türkiye’de 2020 yılının ilk 6 ayında her 38 aileden biri konut sahibi oldu. Araştırma detaylarını paylaşan GABORAS CEO’su Kurtuluş Altun, 5 büyük şehre ayrı bir parantez açtıklarını belirterek, “İlk 6 ayda, İstanbul’da her 46 aileden biri konut sahibi oldu. Bu rakam Ankara’da 28, Antalya’da 30, İzmir’de 39 ve Bursa’da 42 olarak hesaplanmaktadır. Bu rakam Iğdır’da 5 aileden biri olarak değişirken Hakkari’de 379 ailede 1’e kadar yükseldi. 2020 yılında her 133 kişiden 1’si ev sahibi olma hayallerini gerçekleştirdi.” diye konuştu.
TOPLAM KONUT SATIŞININ YÜZDE 68’i İKİNCİ ELDE GERÇEKLEŞTİİnceleme detaylarına bakıldığında Türkiye geneli için ortalama her 121 haneden biri sıfır konut satın alırken bu rakam ikinci el konut satışlarında 56 haneyle iki katına çıkıyor. Haziran ayında ikinci el konut satışlarının toplam satışların yüzde 68’ini kapsadığını söyleyen Kurtuluş Altun, sıfır konut stokunu eritmek için bir takım ek önlem ve teşviklere ihtiyaç olduğunu belirtti. Altun, bu konuda neler yapılabileceği ile ilgili ise şu açıklamalarda bulundu:“Özellikle faiz indirimi sonrası
gayrimenkul edinim iştahında büyük artış gözlemleniyor. Ancak sanıldığının aksine çoğunluk bankalara gitmek yerine öz kaynaklara ve nakit ticarete yöneldi. Sektörün harç, faiz, vergi muafiyetleri gibi destekleyici teşviklere anında reaksiyon verebileceğini görmüş bulunuyoruz. Nitekim, vergi harçlarında muafiyet olmamasına rağmen büyük bir talep iştahı oluştu. Bu GABORAS söylemlerini doğrulayan bir gelişme. 24 milyar dolarlık işlem hacmini menkulleşmenin önünü açarak 10’a katlamak istiyorsak vergi ve harçları sıfırlamak zorundayız.”